Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Vékonybél meridián

Vékonybél meridián A vékonybél nagyon fontos része az emésztőrendszernek. A gyomorból a megemésztett táplálék ebbe a 6-7 méter hosszú bélrészletbe kerül.
 

Legfontosabb szerepe, hogy a 0,5-1 milliméter magas bélbolyhokon keresztül képes felszívni a tápanyagokat és elválasztani azokat a felesleges tartalomtól. Azt is mondhatnánk, hogy itt válik el a búza az ocsútól, hiszen ami nem kell, az továbbhalad a vastagbélbe, majd kiürül a szervezetünkből.

A hagyományos kínai orvoslás (HKO) szerint ennek a meridiánnak tizenhat hajlata van és a szilárd ételek mellett nagy mennyiségű vizet is képes magába fogadni. Feladata a "tiszta" és a "zavaros" különválasztása. Más szóval a bevitt tápanyagok tápláló esszenciává történő átalakítása és átirányítása. A vékonybél meridián irányítja a test-nedveket, vagyis azok elválasztását és kiválasztását a vastagbélbe. A folyékony salakanyagokat a hármas melegítő és a vesék segítségével a húgyhólyagban tárolja (majd az innen kiürül), a sűrűbb salakanyagok pedig lejjebb szállnak és székletté alakulnak. Ha valamilyen hiba keletkezik a folyamatban, a víz nem kerül a húgyhólyagba és hasmenés léphet fel.

A kínai tanítások alapján összesen 72 meridián található szervezetünkben, ebből 12 fő energiacsatorna, amelyek konkrét szervekhez kapcsolódnak, mindig egy tömör (Yin) és egy üreges (Yang) szervhez. A vékonybél a szívvel van összefüggésben.

A meridián vonala a kéztől felfelé a fejig halad. A kisujj végénél kezdődik, a kézfej külső részén halad a csuklóig, majd tovább az alkaron és karon keresztül feljut a vállhoz és befordul a lapocka közepe felé. Ebben a pontban találkozik a kormányzóvezetékkel és két irányba halad tovább. Az egyik csatorna belül leereszkedik a szívhez, át a rekeszizmon, a gyomron egészen a vékonybélig. A másik csatorna az elágazásból felfele indul a nyakon és arcon keresztül (ahol kettéválik) és a külső és belső szemzugban ér véget.Energiahiány:
étvágytalanság, emésztési zavarok, menstruációs zavarok, keringési zavarok, vérszegénység, isiász, látási zavarok, vállfájás vagy egyéb fájdalom a meridián vonalán

Energiatöbblet: emésztési zavarok, rendszertelen széklet, székrekedés, gyakori vizelési kényszer, petefészek, vállfájás vagy egyéb fájdalom a meridián vonalán
 

További meridiánok:
 

Tartalomhoz tartozó címkék: meridián vékonybél

Keresés