Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Kecske kolosztrum

Stifter Péter
2021. 07. 13. 11:02:04
Kecske kolosztrum

Őseink a kecskét megközelítőleg tízezer évvel ezelőtt háziasították, így a kecsketej jótékony hatásai is évezredek óta ismertek.

A múltban különböző betegségek gyógyítására használták, pedig nem sokat tudtak még akkor az immunredszerről. Tápértékén kívül számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik. Bőségesen tartalmaz ásványi anyagokat, főleg kalciumot, magnéziumot, foszfort, nátriumot és káliumot. A vitaminok közül pedig található benne A-, B1-, B2- és B5-vitamin, niacin, valamint D-vitamin tartalma is jelentős.

Ami viszont ennél is fontosabb arra Paul Ehrlich jött rá 1892-ben. Megállapította, hogy egyes fajoknál (szarvasmarha, kecske, juh) az immunanyagok átadása nem a placentán keresztül történik, hanem csak születés után az úgynevezett föcstejjel. A borjú vagy gida ezzel az első tejjel kapja meg a védettséget adó ellenanyagokat az immunglobulinokat. Ezek olyan fehérjemolekulák, amelyek a szövetek közti folyadékban és a vérben keringve ellenanyagként funkcionálnak.
A föcstej vagy más néven kolosztrum összetétele inkább a vér összetételére emlékeztet, és egyfajta átmeneti táplálék a borjú számára a vértől a tejhez. Az előtej összetétele lényegesen eltér a normális tejtől, biológiai értéke jóval nagyobb.Mitől különleges a kolosztrum?
A kolosztrum különféle ellenanyagok és növekedési faktorok tökéletes kombinációja. Ezek olyan keveréket alkotnak, amelynek hatása jóval erősebb, mint az egyes összetevőké önmagukban. A kolosztrum legértékesebb összetevői az immunglobulinok, amelyek feladata, hogy semlegesítsék a toxinokat, kórokozókat, baktériumokat és vírusokat, de más olyan alkotóelemet is tartalmaz, pl. laktoferrin és lizozim, amelynek vírusölő, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása van. A kolosztrumban levő ellenanyag mennyisége az ellés után a legmagasabb, de a következő 3 napban gyorsan lecsökken. Ezért jóval értékesebb mint a sima kecsketej.

Egyes kutatások szerint a kecsketejet még a tehéntej-allergiások is fogyaszthatják, mivel 7x kevesebb „alfa-s-1-kazein” található benne - ami valószínűleg az allergiát okozza. Ráadásul a kecsketej proteinprofilja jobban hasonlít az anyatejre, tehát jobban emészthető számunkra.

Termékünk a TCD-4 Imuserol kecske kolosztrumot és zab béta glükánokat tartalmaz, amelyek jelentősen hozzájárulnak az immunredszer erősítéséhez, valamint a vérben keringő T-helper CD4 fehérvérsejtek aktiválásához. Ezek a sejtek segítenek felismerni, megtámadni és megsemmisíteni a szervezetbe behatoló vírusokat és baktériumokat.Főbb jellemzői:
- segít aktiválni a T-limfocitákat
- pozitív hatással van a bél mikroflórájára
- támogatja a szervezet védekező képességét
- segít megbirkózni a mentális és fizikai fáradtsággal
- támogatja a központi idegrendszert és koncentrációját
- normalizálja az LDL-koleszterin szintjét

Keresés