Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Hogyan előzhető meg a fogszuvasodás?

Hogyan előzhető meg a fogszuvasodás?

Mindannyian szeretnénk elkerülni fogaink romlását, mert az nem csak fájdalmas, hanem rossz leheletet és fogszuvasodást is okozhat. A tartósan fennálló probléma akár még fogvesztéssel is járhat. A fogszuvasodás gyakori jelenség, és bár általában gyerekeknél vagy fiatal felnőtteknél jelentkezik, bármilyen korban előfordulhat. Cikkünkből megtudhatod, hogy a fogszuvasodás hogyan alakul ki és hogyan előzhető meg.

Mi is az a fogszuvasodás?
A fogszuvasodás a fogfelszín felől befelé haladó folyamat, mely az adott fog végleges roncsolódásához vezet. A fogzománc elvékonyodik és meggyengül, majd végül áttörik. Ha a fogszuvasodás eléri a fogbélt, akkor akár fogvesztés is előfordulhat. Többnyire a kis- és nagyőrlők barázdáiban, illetve az egymással érintkező fogfelszíneken keletkezik. A fogszuvasodás a fiatalabb korosztálynál gyorsabb lefolyású, míg az idősebbeknél jóval lassabb folyamat.

Miért alakul ki?
A fogszuvasodás a lerakódott lepedék és a szájüregben található baktériumok következménye. Étkezést követően, ha a lepedéket nem távolítjuk el, akkor az fogkővé szilárdul, melyben a baktériumok savat termelnek. A sav hatására az ásványi anyagok kioldódnak a fogzománcból, s így a gyenge fogon kialakul a lyuk. Szerepet játszhat a fogszuvasodás megindulásában:
-    a nem megfelelő fogmosás és szájhigiénia
-    a cukros, savas ételek fogyasztása
-    a fokozott lepedékképződés
-    a gyakori étkezésMelyek a fogszuvasodás tünetei?
Leginkább akkor gyanakszunk fogszuvasodásra, amikor fekete vagy barna foltot fedezünk fel fogunkon. Ám sok esetben a fogszuvasodást nem ilyen egyszerű megállapítani, ezért érdemes rendszeresen fogorvossal ellenőriztetni fogainkat. Vannak bizonyos tünetek, amelyek előrevetíthetik a fogszuvasodást, mint például:
-    rossz szájíz, rossz lehelet
-    fogérzékenység
-    hideg-meleg hatásra fájdalom
-    édesre vagy sósra érzékeny fogak
-    fehér folt a fogon

Hogyan előzhető meg a fogszuvasodás?

Fluoridok: Alkalmazásuk 20 vagy akár 60%-kal is csökkentheti a fogszuvasodás kialakulását. A fluor növeli a fogzománc ellenállását a savakkal szemben és gátolja a baktériumok anyagcseréjét. Legismertebb fluorid tartalmú készítmény a fogkrém, valamint a szájöblögető.

Megfelelő szájhigiénia: Rendszeres és alapos fogmosás szükséges a fogszuvasodás megelőzéséhez, amihez a fogselyem használata is elengedhetetlen. Legalább naponta kétszer 2 percig megfelelő technikával mossuk fogainkat. A helyes fogápoláson túl félévente érdemes fogorvosi ellenőrzésen részt venni.

Étkezési szokások: Célszerű hanyagolni a cukros italokat és ételeket, helyette változatos, tápanyagokban gazdag ételeket fogyasszunk. A magas rosttartalmú ételek elősegítik a nyáltermelést, így képezve védőgátat a fogszuvasodás ellen. Ebbe a csoportba tartoznak a szárított vagy friss gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek és diófélék.

Vitaminok és ásványi anyagok: Az egyik legfontosabb nyomelem a kalcium, ami elsődleges a fogak egészségének megőrzéséhez. A tejtermékek kiváló kalciumforrások, de a leveles zöldségek szintén megfelelnek erre a célra. A B-vitamin és a vas védik a fogínyt, míg a magnézium a fogak fontos építőeleme. Ezen vitaminok szervezetbe történő beviteléhez teljes kiőrlésű magvakat és barna rizst érdemes fogyasztani.Ajánlatunk:
A fogszuvasodás megelőzésében bizonyos készítmények is segíthetnek, mint például a Diaflex biobalzsam. Ez a termék magas sztévia kivonat tartalommal és további szerves ásvánnyal biztosítja a fogak egészségét. Nem véletlen, hogy a sztévia leveleit az indiánok már több száz éve használják a szájüreg védelmére. Próbáld ki termékünket Te is, ha meg szeretnéd akadályozni a fogszuvasodást!

TOVÁBB A TERMÉKRE

Böngéssz tovább webáruházunkban, ahol számos természetes hatóanyagokra épülő terméket találsz!

Tartalomhoz tartozó címkék: fogszuvasodás

Keresés