Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Biotin - a kevésbé ismert vitamin

Németh Szintia
2021. 07. 01. 09:50:39
Biotin - a kevésbé ismert vitamin

A biotin egy vízben oldódó vitamin, melyet 3 különböző néven is hívnak: Biotin, H-vitamin, B7-vitamin.

1927-ben fedezték fel, majd 40 év múlva sorolták be a B-vitaminok csoportjába. Fontos szerepet játszik a zsír, a fehérje és a szénhidrát energiává alakításában. A biotin legtöbbször táplálék útján könnyen bejuttatható a szervezetbe, azonban táplálék-kiegészítőként is javasolt az alkalmazása különösen a hajra és a bőrre gyakorolt hatása miatt.

Miért van rá szüksége a szervezetnek?
A biotin fontos szerepet játszik a fehérje, szénhidrát- és zsír anyagcserében, a bőr egészségének fenntartásában és az izomfájdalmak enyhítésében. Segít a bőr, köröm és haj szépségének megőrzésében, ezért számos szépségvitaminban megtalálható. Megfelelő biotin bevitellel lassítható az őszülés, kopaszodás, valamint gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően gyógyítja az ekcémát és a különböző bőrgyulladásokat. A biotin a cukorbetegek számára is hasznos segítség lehet, ugyanis egyes kutatások szerint csökkenti a vércukorszintet. Mindezeken túl javítja az agyműködést, normalizálja a koleszterinszintet és hozzájárul az embrió egészséges fejlődéséhez.Miben található meg a biotin?
Naponta 10-50 mg a szükséges biotinbevitel, amely változatos étrenddel könnyedén fedezi a szükségletet. Nagyszerű biotinforrás például a tojássárgája, spenót, tej, tejtermékek, máj, vese, zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, olajos magvak és a sörélesztő. Lehetőség szerint nyersen vagy párolva érdemes a biotin tartalmú élelmiszereket fogyasztani, ugyanis a hőkezelés csökkenti a biotin tartalmat.


Hogyan nyilvánul meg a biotinhiány?
Aki biotin hiányban szenved, olyan tüneteket észlelhet magán, mint például az étvágytalanság, bőrgyulladás, hajhullás, izomfájdalmak, hallucináció, lehangoltság, kimerültség. Biotin hiányra utalhat még a vérszegénység és a koleszterinszint-emelkedés is. Korábbi kutatások azt is kimutatták, hogy a nyers tojás túlzott fogyasztása kapcsán gyakran fordul elő biotinhiány. Azonban normális étrend mellett a biotinhiány tünetei ritkán fordulnak elő.

Javaslatunk
Biotin hiány esetén vagy annak megelőzése céljából Tromboserin multivitamin kapszulánkat ajánljuk, mely a szervezet számára szükséges vitaminokat tartalmazza. A Diochi készítmények nem csak vitaminokat tartalmaznak, hanem minden esetben ki vannak egészítve egy-egy különleges hatású gyógynövénnyel is. Járulj hozzá egészséged fenntartásához multivitamin kapszulánkkal!

MEGNÉZEM A TERMÉKETA biotin nagyon fontos vitamin a szervezet számára, ezért a fent említett tünetek esetén érdemes pótlásáról gondoskodni. Célszerű változatos étrendet folytatni, hiszen ebben az esetben nagyon ritkán alakulhat ki biotinhiány. Megelőzés céljából is nyugodtan szedhetünk biotin tartalmú készítményeket, ugyanis túladagolni nem lehet. Őrizd meg egészséged természetesen!

Keresés