Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A leggyakoribb emésztési panaszok

Diochi Hungary Kft
2021. 08. 23. 12:30:30
A leggyakoribb emésztési panaszok

Ismerősek az alábbiak: puffadás, teltségérzet, hasi görcsök, hányinger, gyomorégés, székrekedés vagy hasmenés? Valószínűleg már mindenki tapasztalt valamilyen formában emésztési panaszt, ami lehet enyhébb vagy súlyosabb is. A különböző emésztési panaszokat sokan nem veszik elég komolyan, pedig számos betegség forrása lehet. Abban az esetben, ha csak alkalomszerűen fordulnak elő bizonyos emésztési panaszok, akkor nem kell aggódni. Ám, ha tartósan fennállnak a panaszok, akkor érdemes utánajárni, hogy mi okozza a problémát. Olvasd végig cikkünket, ha meg szeretnéd tudni milyen gyakori emésztési panaszok vannak, és hogy milyen megoldás van rájuk!

Milyen okok állhatnak az emésztési zavarok hátterében?
A zavartalan emésztéshez nélkülözhetetlen a teljes emésztőrendszer megfelelő működése. A kellemetlen emésztési panaszok általában akkor jelennek meg, ha az emésztőrendszer valamely szakasza nem működik jól. A panaszok hátterében többnyire az alábbi okok húzódhatnak meg:
-    Egészségtelen étrend (zsíros ételek vagy nagy mennyiségű étel fogyasztása)
-    Káros szenvedélyek
-    Stressz, szorongás, idegeskedés
-    Egyes gyógyszerek 
-    Fennálló betegségek
-    Ételérzékenység
-    Terhesség, hormonális változások



Puffadás
A puffadás akkor áll fenn, ha a szervezetnek több időbe telik megemészteni az elfogyasztott ételt, és emiatt több gáz termelődik. Többnyire zsíros, szénhidrátban gazdag ételek, szénsavas italok, valamint a gyors étkezés is okozhat puffadást. Kutatások szerint még a sok rágógumizás is okozhat puffadást, ugyanis így több levegőt nyelünk le, mint ami megszokott. Emellett bizonyos betegségek jele is lehet a puffadás, mint például a reflux, a laktóz-vagy gluténérzékenység vagy a hormonális változások.
A népi gyógyászat az Édesköményt és a Fűszerköményt javasolja a puffadás kezelésére. A kömény jótékony hatását már a Rómaiak is ismerték, akik nagyobb lakomák előtt körbe adtak egy kis tálkát, amelyben édeskömény volt. Sütés-főzés során is gyakran alkalmazzuk a köményt, hogy a nehéz ételek emészthetőbbek legyenek. Egyebek mellett a Koriander is kiváló a bélrendszer gáz-egyensúlyának fenntartásában.

Teltségérzet
A teltségérzet megszokott, ha sokat ettünk. Azonban, ha kevesebb étel elfogyasztása után érezzük, az akár refluxra vagy gyomorfekélyre is utalhat. Gyomorfekély esetében az étkezést napi 10-12 részre kell bontani, mindig nagyon keveset szabad csak enni, kerülni kell a fűszeres, rostos és édes ételeket, valamint olyan gyógynövényeket kell alkalmazni (tea formájában), amelyeknek nyálkahártyavédő és nyugtató hatása van a gyomorra.

Hasi görcsök
A hasi görcsöket sokan megtapasztalják. Az erős fájdalmat általában a hasi izmoknak, a gyomornak vagy a beleknek az összehúzódásai okozzák. A hasi görcsök hátterében állhat kiszáradás, túlzott gázképződés, székrekedés, nőgyógyászati probléma vagy krónikus gyulladásos betegség. Nem szabad félvállról venni az enyhébb panaszokat sem, ha rendszeresen jelentkeznek. Normál esetben egy kis Kerti ruta vagy Tárkony segíthet ellazítani a gyomor és bél traktust. Mindkét gyógynövény támogatja a bélrendszer működését. 

Hányinger
Számos okból alakulhat ki hányinger vagy hányás, de ami emésztéshez köthető leginkább az ételmérgezés. Ha romlott ételt fogyasztunk el, akkor gyakori, hogy hányást tapasztalunk, ez természetes folyamat, ezzel védekezik a szervezetünk. Egyszerű gyomorrontás esetén diétázni kell, valamint sokat segítenek a keserű anyagokat tartalmazó gyógynövények mint a Pemetefű, Apróbojtorján, Ezerjófű stb.

Gyomorégés
A gyomorégés olyan tünetek produkál, mint például a gyomorfájdalom és a torokban fellépő maró, égő érzés. Utóbbit a gyomorsav visszaszivárgása okozza. Jórészt a nem megfelelő, egészségtelen étkezés váltja ki, de a gyomor és a nyelőcső közti izom nem megfelelő működése is okozhat ilyen problémát. Normál esetben egy kis szódabikarbóna vagy almaecet is segít a tünetek kezelésében. A gyomorégés rendszeres fennállása esetén ajánlott gasztroenterológiai kivizsgálásra elmenni.

Hasmenés
A hasmenés az egyik leggyakrabban előforduló emésztési panasz. Akkor van szó hasmenésről, ha 1 napon belül legalább háromszor jelentkezik laza széklet. Legtöbbször fertőzés a kiváltó oka, ám hosszantartó hasmenés esetén más is állhat a háttérben. A hasmenést mindig cserzőanyagot tartalmazó gyógynövénnyel (Tölgyfakéreg, Diófalevél, Orvosi zsálya, Apróbojtorján) kezdjük gyógyítani, mert azok összehúzzák a gyulladásban lévő nyálkahártyát a belekben. A teákat 4 óránként kell inni. Ezek után jöhetnek a nyálkát is tartalmazó növények mint a Papsajt és a Lenmag. Közismert, hogy a Házi len támogatja a gyomor és bélrendszer megfelelő működését és hogy hozzájárul a bélműködés rendszerességéhez.

Székrekedés
A másik véglet a székrekedés, amiről akkor beszélünk, ha a székletürítések száma kevesebb, mint heti három alkalom. Ekkor kevesebb és keményebb széklet távozik (akár nehézségek árán). A székrekedés oka visszavezethető a lassú bélműködésre, de betegség vagy gyógyszer mellékhatása is lehet. A székrekedést először mindig táplálkozással próbáljuk meg befolyásolni. Fogyasszunk rostos zöldségeket, gyümölcsöket, pl. aszalt szilvát. De az is segít, ha ébredés után megiszunk 1-2 pohár vizet. Ha ez nem elegendő, 1-2 evőkanálnyi lenmag-ot is áztathatunk (3-4 órán át) egy pohár vízben és azt vízzel együtt megisszuk. Ez sikamlóssá teszi a bélsarat. Hasonló jó tulajdonságokkal bír a Cickafarkfű virágból készült tea is



Javaslatunk emésztési problémákra
Számos gyógynövény alkalmas az emésztési panaszok enyhítésére, ezért érdemes megpróbálni először gyógynövényekkel kezelni a problémákat. Legújabb termékünk, a Biocer étrend-kiegészítő vörösborecet egyedi receptúrájának köszönhetően képes az emésztési panaszok nagy részét megelőzni. Olyan gyógynövényeket tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak az emésztőrendszerre, támogatják a gyomor és belek megfelelő működését és a rendszeres széklet kialakulását. Használata nagyon egyszerű, napi kétszer egy evőkanál ecetet kell 200 ml vízben elkeverni és meginni. De, saláta öntetek, szószok, levesek és mártások készítéséhez is kiváló!

Számos emésztési probléma okozhat gondot, de ezek megelőzésére és kezelésére van megoldás. Biocer termékünk egyike ezen megoldásoknak. Ha szeretnéd megőrizni egészséged és megelőzni a betegségeket, akkor válaszd a Diochi termékeit!

Keresés