Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A betegségek lelki okai

A betegségek lelki okai

A test mindössze színpadként szolgál a lélek számára. A betegség a sérült lélek megnyilvánulása, egyfajta jajkiáltás. Ahhoz, hogy megértsük hogyan hat az emberi lélek a testre nézzük meg először mi is az a lélek...

Vallási szempontból a lélek: az ember több, mint a puszta anyag, a testet a lélek élteti, az adja megismételhetetlen személyünket, a test halála után a lélek tovább él.
Pszichológiai szempontból a lélek: az agy egyik funkciója, a szellemi tevékenységek összessége, vagyis érzelmeink, attitűdünk, viselkedésünk stb.

De mi ne legyünk megosztóak, fogadjuk el a halhatatlan lelket egy nagyobb halmaznak, amelyben van helye az emberi pszichének is.

Hogyan hat a psziché a testre?

Egy komoly lelki trauma (például egy szerettünk elvesztése) okozhatja azt, hogy akár másnapra megőszülünk, vagyis egyértelmű, látható fizikai tünet jelentkezik. Olyan is előfordulhat, hogy valaki hirtelen elveszti látását, miközben a szemének úgymond semmi baja. Természetesen jelentkezhetnek enyhébb bajok is, akár egy gyomorfájdalom vagy bármi egyéb. Ezt az orvostudomány pszichoszomatikus betegségnek nevezi. Ennek ellentettje a szomatopszichikus betegség amikor modjuk egy komoly fizikai betegség, vagy egy nagy seb, esetleg végtag elvesztése hat negatívan a lelkületünkre.

Egy pozitív példával élve (javaslom próbálják ki) is tudjuk bizonyítani ezt a kölcsönhatást. Nézzünk a tükörbe, figyeljünk az arcunkra és szándékosan mosolyogjunk. Húzzuk a szánkat mosolyra, mégha nehezen is megy, és pár másodperc - perc elteltével valóban jobb kedvünk lesz, igazivá válik a mosoly. Ebben az esetben a test hatott a lélekre. Ugyanez történik egyébként ha másokra mosolygunk az utcán - előbb utóbb vissza fognak ránk mosolyogni.

Egy másik érdekes példa az úgynevezett placebo és nocebo hatás. A kutatók gyakran végeznek úgy kísérleteket, hogy az embereket három csoporta osztják, az első csoport hatóanyag tartalmú gyógyszert kap, a második csoport hatóanyag nélküli tablettát kap (placebót) a harmadik pedig semmit (ez a kontrollcsoport).

Az érdekesség az, hogy a placebós csoport szinte minden kísérletben hasonlóan jó eredményt produkál, mint a hatóanyagos csoport, illetve mindig jobb eredményt, mint a kontrollcsoport. Ez pedig pontosan azért van, mert az erős hit abban, hogy kaptunk egy „gyógyszert” amitől majd meggyógyulunk, vagy jobban teljesítünk oda vezet, hogy valóban jobban érezzük magunkat, valóban jobban teljesítünk.
A nocebo-t csak az érdekesség kedvéért említem. Az az előbb leírtaknak a fordítottja, vagyis valódi gyógyszert kapunk, valódi hatóanyagokkal, de mivel nem hiszünk benne (vagy nem hiszünk annak az orvosnak aki adta) - nem fog hatni.

Emil Coué
Emil Coué (1857 - 1926)

A lélek (psziché) tehát komoly hatással tud lenni testünkre. Ezeket a tényeket már a múltban is rengetegen felismerték. Az egyik legismertebb Emil Coué (1857 - 1926) francia pszichológus és gyógyszerész, aki egy önszuggesztiós módszert fejlesztett ki. A betegségek és a boldogtalanság kezelésére a pácienseknek személyre szabott mondatokat (mantrákat) kell naponta többször hangosan, tükör előtt ismételgetni. Segítségükkel a negatív gondolatok megváltoztathatók, beindul az öngyógyítás folyamata, javulás hozható életünkbe. A legismertebb ilyen mantra a: Minden nap, minden szempontból egyre jobban és jobban érzem magam. Érdemes egy hétig kipróbálni!

Dahlke
Ruediger Dahlke (1951-)

Osztrák vonalon Ruediger Dahlke (orvos, pszichoterapeuta, természetgyógyász) alkotott nagyot. Számos könyvet írt többek között az „A betegség mint szimbólum” címűt, amelyben részletesen ismertette kutatásainak eredményét. Például, meglátása szerint a cukorbetegség lelki oka az, hogy félünk a szerelemtől, képtelenek vagyunk a befogadásra (a sejtek nem nyitottak a glükóz befogadására). Kívánjuk az édeset (szerelmet), szeretnénk élvezni az életet, de nem merjük átadni magunkat az érzésnek, saját magunk gátoljuk, hogy az élet édes oldala megérintsen. Ennek megoldása a feldolgozás és feloldás. Fel kell ismernünk félelmeinket és szorongásainkat, éljük meg a közelség és távolság problematikáját, engedjük közel az élvezetet és tartsuk távol magunkat a számunkra kellemetlen dolgoktól.

Peale
Dr. Norman Vincent Peale (1898 - 1993)

Amerikai vonalon Dr. Norman Vincent Peale (1898 - 1993) vált ismertté. Ő a pozitív gondolkodás atyja. A témáról számos könyvet írt, melyekben olyan általa kezelt emberek eseteit ismereteti, akik konkrét betegségektől vagy valamilyen rossz élethelyzettől szenvedtek, majd tanácsaira állapotuk varázslatosan javult, életük óriásit változott. Peale ezt a hit és az ima erejével magyarázza. Mivel foglalkozását tekintve lelkész volt, pácienseinek gyakran a Bibliából vett idézeteket adott, hogy azzal változtassanak gondolkodásmódjukon, azzal lóduljanak át napi nehézségeiken.

A lelki gyógyulásnak számtalan útja és módja van. Egy kineziológus segíthet egyensúlyba hozni lelkünket és felszabadítani testünk öngyógyító folyamatait. A rossz tudatalatti minták lecserélésében, traumák feldolgozásában pedig akár a Théta healing is segíthet. A lényeg, hogy tegyünk lelki és ezáltal testi egészségünkért.

Keresés